Geschiedenis


Handbalvereniging DES ’72 is in 1972 voortgekomen uit Spoha, de handbaltak van de Papendrechtse Sportbond. Kort nadat DES door interne problemen had besloten zelfstandig te worden, staakte de GeschiedenisSportbond hun handbalactiviteiten. Bij de afscheiding had DES’72 enkel één heren- en één damesteam. Al voor het begin van de nieuwe competitie waren dit er in totaal zes. Mede doordat Papendrecht een groeigemeente was, kwam ook de jeugdafdeling snel van de grond.

De trainingen werden aanvankelijk gehouden op het terrein van de ijsclub, de wedstrijden in de in 1969 gebouwde sporthal De Donck. Al snel verscheen de behoefte aan een eigen veld. Op verzoek werd het ‘Zwarte Veldje’ toegewezen, naast de voormalige Comeniusschool. Ondanks de slechte kwaliteit van dit veld en het gebrek aan een eigen kantine was dit een unieke situatie. DES was in de regio Rotterdam de eerste vereniging met een zevenhandbalveld. Bijna alle andere verenigingen speelden nog elfhandbal op voetbalvelden.

De heren- en damesteams van DES begonnen in de alleronderste divisie en werden jaren achter elkaar kampioen. De gemeente Papendrecht opperde een nieuw veld aan te leggen op Sportpark Oostpolder, maar koos in overleg met DES voor een locatie achter de Peltserflat.

Al die tijd had DES geen eigen kantine en moest voor omkleden, consumpties en bijeenkomsten uitwijken naar andere gebouwen. In het begin van de jaren ’80 kwam hier verandering in. Samen bouwden de leden van DES hun eigen kantine en werden er twee velden aangelegd. Eén ervan is, tot grote spijt achteraf, gegeven aan de gezamenlijke rolschaatsverenigingen.

DES bleef maar groeien en is één van de vier grootste verenigingen van de regio geweest. Het 200ste lid werd zelfs begroet. Dit aantal is later weer afgenomen, maar nog altijd minder snel dan het landelijk handballend gemiddelde.

Handbalvereniging DES ’72 gaat dus al een flink aantal jaren mee en heeft dit bereikt door hun naam eer aan te doen. Zowel in competitieverband als binnen de vereniging. En zoals het er nu uitziet zal DES ook in de toekomst nog jaren lang “Door Eendracht Sterk” zijn!